Comments & Opinions


Home Page | Comments | Articles | Faq | Documents | Search | Archive | Tales from the Machine Room | Contribute | Set language to:en it | Login/Register


Electric Cars

Leggo stamani sul giornale un interessante articolo relativo alle auto elettriche. Pare che i maggiori utilizzatori dei nuovi giocattoli, i Tassisti, non siano molto soddisfatti.

Sono costose e poco pratiche. Soprattutto per chi, come un tassista, deve fare tante corse e si ritrova a doversi "rifornire" di continuo. Il che significa, a volte, doversi fermare ad un palo di ricarica con un cliente a bordo ed aspettare un quarto d'ora (o piu') perche' le batterie siano in grado di raggiungere la destinazione. O mettersi a cercare un palo disponibile "in corsa". Oppure dire al prospettivo cliente "sorry, ma non posso portarla a destinazione, le batterie non ci arrivano", come e' capitato ad un malcapitato che era appena arrivato in aereo ed aveva perso l'ultimo treno per la sua destinazione. Destinazione che era appena appena troppo lontana per le batterie dell'auto.

L'articolo e' dietro ad una login, ma lo trovate qui' sotto (in Olandese ovviamente).

Hoofdpijn van het opladen

Schiphol koketteert er op de eigen website mee dat de luchthaven de grootste vloot aan elektrische taxi’s ter wereld heeft. Voor reizigers is dat soms eerder een vloek dan een zegen. Zeker bij lange ritten, als chauffeurs onderweg moeten ’stekkeren’ en de reistijd zomaar een kwartier oploopt.

Chauffeur Babarh kan even pauzeren als zijn elektrische auto aan de stekker moet. Voor klanten kan het opladen tijdens een rit echter uiterst vervelend zijn.

Taxichauffeurs bij de luchthaven staan trots naast hun Tesla’s. Niet ver van de Buitenveldertbaan staan ze aan de oplaadpalen. De één eet een broodje, de ander steekt een sigaretje op. „Ik ben de enige vrouwelijke taxichauffeur die in zo’n wagen rijdt”, vertelt Yael de Paauw. Tot voor kort reed ze met klanten rond in een dieselauto; ze is tevreden met de overgang naar elektrisch rijden. „Ik vind het een aanwinst op Schiphol. En het rijdt zo lekker.”

Een collega van haar, Babarh, vult aan: „Het is goed voor het milieu.” Maar er zijn ook nadelen, vertelt een andere chauffeur. Hij wil anoniem blijven, omdat hij anders vreest voor zijn concessie op Schiphol. „Eigenlijk zijn elektrische auto’s niet geschikt als taxi.” Want de actieradius is beperkt en het opladen duurt even. En dat stelt de chauffeurs voor lastige keuzes. „Soms is het zo druk, dat we wel onderweg moeten laden. Met een klant in de auto. Dat doe ik alleen als de klant het goed vindt. Maar al met al moet je meer wachten voor je hoeveelheid kilometers.”

Dat beamen twee chauffeurs die even verderop aan de stekker zitten bij de McDonald's. Zij rijden Nissan, en hebben een kleinere actieradius dan de chauffeurs met peperdure Tesla’s. „Hij heeft tweehonderd kilometer, ik honderd. Twee keer op en neer naar Amsterdam en je moet laden”, bromt de een. Een ritje naar Eindhoven? Dat zit er domweg niet in, lacht hij. De tweede vult aan dat hij er soms hoofdpijn van krijgt, van dat stekkeren. Want hij moet kiezen: of naar het laadpunt of gokken dat de reiziger niet zo ver moet. „Ja, of je moet het afspreken met je klant. Dan reken je een vaste prijs en geef je korting. Dat hoor je wel te doen als chauffeur!”
Vertraging

Toch maakte een passagier laatst een heel andere reis mee. Na een vakantie keerde zij met haar kinderen met vertraging terug op Schiphol. Te laat voor de trein naar Utrecht, en dus pakte ze een taxi. „Ik zei nog dat ik naar Utrecht moest. Maar de chauffeur tikte mijn postcode pas in toen we reden. Toen zei hij: ’dat wordt een probleem. Dat red ik niet.’ Het opladen zou een kwartiertje duren”, aldus de reiziger.

Ze keek verbaasd toe hoe de man zocht naar een geschikt laadpunt op zijn telefoon, terwijl het gezelschap al over de weg denderde. „Reden we uiteindelijk rondjes door een woonwijk in Amstelveen, op zoek naar een laadpaal. Om één uur ’s nachts. En die chauffeur baalde ook, maar hij mag geen klanten weigeren.”

Het kostte de vrouw en haar uitgeputte kroost meer dan een uur om in Utrecht te komen. „Ik kreeg wel korting. Maar dan nog. Je neemt een taxi om snel thuis te zijn.”

Een andere taxiklant reageerde verbaasd toen zijn taxi – een Hyundai – niet harder dan 80 besloot te rijden. „Ik vroeg de chauffeur waarom. Zijn antwoord was dat hij anders te weinig range had. Nou, wat een service.”
Duurzaamheid

Schiphol geeft aan dat de luchthaven vijf jaar geleden een groot deel van de ’opstelplaatsen’ voor taxi’s heeft aanbesteed, met duurzaamheid als een van de belangrijkste criteria. „Er waren geen specifieke eisen aan de actieradius. De Tesla’s waar de concessionarissen momenteel mee rijden, hebben een actieradius van rond de vierhonderd kilometer.”

Andere vervoerders, die dus geen concessiehouder zijn, kunnen volgens Schiphol met een kleinere actieradius rijden. „In zijn algemeenheid wordt er voorafgaand aan de rit overlegd tussen klant en bestuurder om te bepalen of de rit in één keer kan worden uitgevoerd. In geval een passagier een verre rit heeft, kan hij ook kiezen voor een taxi met een grotere actieradius, passagiers hebben een vrije taxikeus op de standplaats.”

De Nissan-chauffeurs, die dus bij lange na de vierhonderd kilometer niet halen, rekenen erop dat de problemen verdwijnen als de batterijen van de elektrische taxi’s beter worden. En onderwijl vinden ze de verplichte pauze ook wel fijn. Maar, zo weet De Paauw, ze loopt wel inkomsten mis door de tijd die ze verliest met het stekkeren. „We zijn eigen ondernemers in dienst van een bedrijf. Je huurt zo’n auto, zij hebben de concessie op Schiphol. Dus het kost mij geld. En het is wel een beetje krom natuurlijk”, zegt ze naast de landingsbaan. „Die vliegtuigen zijn niet elektrisch.”

Davide Bianchi
05/09/2018 12:43

Comments are added when and more important if I have the time to review them and after removing Spam, Crap, Phishing and the like. So don't hold your breath. And if your comment doesn't appear, is probably becuase it wasn't worth it.

No messages this document does not accept new posts

Previous Next


This site is made by me with blood, sweat and gunpowder, if you want to republish or redistribute any part of it, please drop me (or the author of the article if is not me) a mail.


This site was composed with VIM, now is composed with VIM and the (in)famous CMS FdT.

This site isn't optimized for vision with any specific browser, nor it requires special fonts or resolution.
You're free to see it as you wish.

Web Interoperability Pleadge Support This Project
Powered By Gojira